BEZOVÝ CUKR Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU

2. června 2015 v 17:30 |  zdraví - alternativní metody

.
Vůni květů černého bezu si můžete díky tomuto receptu uchovat i na zimu. Cukr si opravdu zachovává chuť i vůni čerstvých bezových květů.
.
Suroviny :
200 g hnědého třtinového anebo kokosového cukru
100 g očštěných bezových květů

Tato základní dávka mi ale připadá nedostačující, chutná jako bylinkové bonbony a děti vám asi na zimní období toho moc nenechají. Sama před sebou jsem to raději uklidila hodně vysoko. Udělejte si hned z dvojité dávky. V konečné fázi jsem tak získala 2 sklenice o obsahu 330 ml a 1 sklenici 200 ml / obrázek na konci článku. A.

POSTUP:

Vybírejte jen plně rozkvetlé květy a nevymývejte je ! Oberte z nich pavoučky - jsou- li tam. Z květů otrhejte jen drobné kvítky bez stopeček / úplně dokonale se vám to asi nepovede, nějaké tam zůstanou, ale vůbec to nevadí.

Polovinu květů rozmixujte s cukrem - vytvoří se lepivá hmota, ale ne tekutá.



Zbytek květů přimíchejte k rozmixované směsi a všechno rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení.


Plech vložte do trouby zahřáté na teplotu 60 stupňů a sušte asi 1 a ½ hodiny. Potom troubu vypněte a vše v ní nechejte dojít. Cukr musí jemně zkaramelizovat a povrch zůstane křupavý.

Vysušený a vychladlý můžete ještě jemně rozemnout / v případě větších hrudek /. Skladujte ve sklenici uzavřené víčkem.

Použití: zejména při nachlazení.
Můžeme přidávat po 1-2 lžičkách do zeleného čaje, do sklenice teplé vody s přidáním citronové šťávy, pro dospělé do grogu s plátkem citronu, nebo do svařeného vína - alkohol zvýrazńuje léčivé účinky černého bezu .

......................

Zdroj: podle http://www.sladkaema.com/ , upraveno a doplněno + vlastní
.
















 

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.