KOPR - lék i aromatické koření

9. srpna 2015 v 15:46 |  zdraví - alternativní metody
Kopr vonný (Anethum graveolens) je bylinou, jež byla pěstována po mnohá staletí. Nejen pro Egypťany, ale i pro ostatní národy Přední Asie byl léčivou drogou, ale také hodnotnou surovinou užívanou k placení daní.
Řekové považovali kopr za nejúčinnější prostředek proti škytavce, ve středověku chránil před očarováním za Svatojánské noci, sloužil k magickým účelům, píše se také že byl přidáván do vína, aby zvýšil vášeň. Pro současné pěstitele je především kořením.
.

Sklizeň téměř po celý rok

Vegetační doba této bylinky je šedesát pět až sedmdesát pět dnů, postupným výsevem docílíte prakticky celoroční sklizně. Pro zelenou nať se sklízí rostliny o výšce kolem dvaceti centimetrů, vyšší (a kvetoucí) se nechávají jako koření do zavařovaných zeleninových směsí.
Okurky, salát a zelí lépe prospívají rostou - li ve společnosti kopru - rostliny jsou zdravější a mohutnější. Kopr nepěstujte vedle fenyklu, oba pak ztrácejí své typické aroma.

Jak využít sklizenou nať

Čerstvý kopr vydrží několik dnů, dáte-li nať do sklenice s vodou jako do vázy. Volně, tak abyste kopr nepřimáčkli, ji překryjete místo víčkem mikrotenovým sáčkem a uložíte do lednice. Čerstvou nať můžeme mrazit do ledových kostek, zavářet do octového nálevu nebo sušit.
Při sušení je dobré dodržovat teplotu do třiceti pěti stupňů, aby listy nezhnědly a nezhořkly. Při sušení bez sušičky svazečky obracejte a prohlížejte, aby kopr nezahníval nebo neplesnivěl. Drobně nasekané listy lze případně naložit
do soli nebo zalít octem. Semena kopru obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy semen zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí semeny dolů nad kus látky a semena po dozrání vypadají.
.
.
Pro krásu a pro zdraví
Rozdrcená a vyluhovaná semena přidejte do koupele - podporují růst nehtů a zpevňují je, žvýkáním semen docílíte aromatického dechu .
V lidovém léčitelství si kopr našel místo mezi bylinkami pomáhajícími při zažívacích potížích, nechutenství, křečích v břichu a nespavosti. Je vhodný pro kojící matky, neboť jednak zvyšuje tvorbu mateřského mléka, a navíc do mléka přecházejí účinné látky a tím pomáhají kojencům. Dále se kopr využívá ke snižování krevního tlaku, zlepšení činnosti a prokrvení srdečního svalu a celkovému posílení organismu. Kopr se používá i do čajů při onemocněních močového ústrojí a na celkové zklidnění. Kojícím matkám pomůže s tvorbou mléka, kašlajícím zas zmírní dávivý kašel.
Můžete taky vyzkoušet koprovou vodu:
Třináct rozmělněných semen kopru svařte ve dvou stech dvaceti pěti mililitrech vody, nechte ustát do vychladnutí a slijte. Podávejte dospělým patnáct mililitrů a dětem pět mililitrů koprové vody proti uvedeným potížím.

Způsob použití:

V lékařství se využívá semínko kopru častěji než nať, která se více uplatní v gastronomii. V semínkách jsou obsaženy silice, bílkoviny, železo, vitamín C, karoten, vápník a další látky.
Semeno se používá rozemleté na prášek nebo roztlučené v hmoždíři a bere se zhruba půl moka lžičky 3x denně. Pokud možno jej nedrtíme "do zásoby", ale bezprostředně před užitím. Je též možné dělat nálev z kávové lžičky rozdrcených semen. Pijí se 2-3 šálky denně. Semena se kombinují s anýzem, fenyklem, koriandrem. Z kvetoucí natě se dělá nálev a pije se 3x denně. Nať se dá dobře kombinovat s heřmánkem nebo meduňkou.

Použití v kuchyni:
Kopr se používá jako čerstvá zelenina na různé saláty. Dále na přípravu omáček, jako koření. V obohatí tvarohové pomazánky, bylinková másla, koprovku či kulajdu, grilovaná jídla i vaječné pomazánky, také zelné, hlávkové, rajčatové či okurkové saláty - uplatní se tak i vůně celé rostliny. Polovyzrálá květenství kopru se přidávají do kvašených či sterilovaných okurek, do čalamád a podobně Nať kopru se hodí i do zelného a hlávkového salátu.
.
Bez kopru si nelze představit nakládanou zeleninu, zejména okurky. Můžete ho vyzkoušet při nakládaní sýra do oleje, při ochucování olejů, octů či zálivek na salát. Z jemně nasekaného kopru, bílého jogurtu, soli, pepře, limetkové šťávy a kapky olivového oleje vytvoříte dip ke grilovanému masu. Omáčky s přídavkem kopru výborně doplňují pokrmy připravované z lososa.

Semena se hodí téměř ke všem rybím jídlům.
Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rajčatům, rybám, drůbeži, ke kořenění salátů, především hlávkového, který zjemňuje. Hodí se také do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, omáček. Pokud máte chuť na salát z plodů moře a nevíte, z čeho připravit dresing, tak si vzpomeňte na koprová semena nebo koprový ocet. Dále je kopr nepostradatelnou přísadou do bylinkami dochucených octů.
V Indii se kopr používá hlavně do pokrmů z luštěnin.

Kdy sklízet a jak uchovat

Nať kopru lze sklízet prakticky po celý rok, ale nejsilnější aroma má v květnu a červenci. Kopr sklízejte při délce natě 15-20 cm před započetím květenství. Můžete ho sušit, zamrazit i naložit v octovém nálevu jako např. okurky. Suší se zavěšený ve svazcích, po dosušení se jemně naseká a uchovává hermeticky uzavřený. Koprové aroma totiž vyprchává velmi rychle. Kopr určený ke zmrazení můžete předem nasekat na jemno a vložit např. do tvořítek na led. Budete tak mít připravené jednotlivé porce kopru do polévek, zálivek a omáček.
RECEPTY:
Recepty na polévky jako je koprová, kulajda, rybí a koprovou omáčku jsou běžně známé. Tady jsou trochu jiné:

Koprošky

· 1 lžíce olej
· 250 g mouka
· 100 g slanina
· 1 ks vejce
· 1 - 2 svazečků čerstvý kopr
· podle chuti sůl , mletý pepř
.
Slaninu nakrájíme na čtverečky, opražíme a tuk slijeme. Škvarečky a tuk použijeme později.
Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, smícháme s moukou (půl hladké a půl polohrubé) a s nastrouhaným tvrdým tvarohem na husté těsto. Do těsta přidáme také jemně pokrájený kopr. Kopru má být aspoň 1 svazeček.
Do vřící osolené vody buď z prkénka nožem nebo přes ploché struhadlo s většími otvory házíme halušky. Když vyplavou na povrch, jsou uvařené. Koprošky vybereme cedníkem, propláchneme horkou vodou, dáme do mísy a promícháme s trochou oleje, aby se neslepily. Podle chuti přidáme vegetu.
Na talíři koprošky hustě posypeme strouhaným sýrem (dobrý je i uzený), předem vyškvařenou slaninou a pomastíme tukem ze slaniny.
Jako přílohu ke koproškám může být hlávkový salát se zálivkou.

Cukety s koprem

1/2 kg cuket, 1 svazek kopru, 1 polévkovou lžíci pažitky, 3 polévkové lžíce šlehačky
Cukety omyjeme, oloupeme, zbavíme jader, nakrájíme na asi 1/2 cm široké plátky, vložíme do skleněné misky, přidáme sůl a máslo a přiklopené dusíme asi 10 minut. Kopr opereme nakrájíme (můžeme použít i sušený, nebo nakládaný, ale nejlepší je čerstvý), a spolu se šlehačkou a pažitkou přidáme k cuketám. ochutíme a ještě asi 1 minutu prohřejeme.

Omáčka s koprem a zeleninou

Suroviny:

1 hrnek kedlubny
1 hrnek mrkve
1 hrnek mražených fazolových lusků
1 hrnek vody
200 ml plnotučného mléka
2 lžíce hladké mouky
máslo dle potřeby
1 malá cibule
1/4 červené kapie
50 g anglické slaniny
2 vařená vejce
kopr ve sladkokyselém nálevu - dle chuti
1 lžička cukru
1 bujón
1 lžička plnotučné hořčice

Postup přípravy receptu

Kedlubnu a mrkev nastrouháme nahrubo a oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Kapii a anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na másle usmažíme cibuli a poté vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmícháme a přidáme hořčici a bujón. Po zavaření přidáme kedlubnu, mrkev, kapii a fazolky. Hustou směs za občasného zamíchání necháme asi 10 minut mírně probublávat. Oloupeme vejce a anglickou slaninu na sucho orestujeme na teflonové pánvi. Omáčku se zeleninou zjemníme mlékem, necháme přejít varem a odstavíme. Vmícháme kopr i s nálevem dle chuti a osladíme asi 1 lžičkou cukru.
Jednotlivé porce na talíři posypeme anglickou slaninou a nasekaným vejcem.

Máslo s čerstvým koprem

1 1/2 lžíce čerstvé pažitky
1 a1/2 lžíce čerstvého kopru
1 a 1/2 lžíce šalotky
115 g másla
1/4 lžičky mořské soli
60 g smetanového sýra - např. klasickou lučinu bez příchuti
.
podle zdrojů + vlastní
.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.