ODEMYKÁNÍ OŘECHŮ A SEMEN

18. července 2016 v 14:12 |  zdraví - alternativní metody
Ořechy a semena v sobě ukrývají velké množství energie, živin a kvalitních esenciálních aminokyselin. Proto jsou velmi oblíbenou položkou ve stravě. Avšak ne všichni ví jak nejlépe využít jejich výživový potenciál. Pojďme spolu odemykat ořechy a semena.
Semena a ořechy odemykáme !
Semena a ořechy obsahují důležité složky pro výživu nervové soustavy. Jejich úkolem v přírodě je dát život nové rostlině či stromu. Než však nastanou vhodné podmínky ke klíčení a růstu nové rostliny, nacházejí se ve stavu kdy jsou jejich informace uzamčené. Dá se říct, že spí a čekají až se díky vyhovujícím podmínkám vzbudí k životu. Pokud chceme využít jejich plný výživový potenciál, musíme je nejprve vzbudit neboli odemknout.
Jak odemknout ořechy a semena k životu?

Téměř všechny ořechy a semínka je potřebné před jejich použitím namočit, abychom otevřeli jejich nutriční potenciál a aktivovali životodárné enzymy, které je promění ve více stravitelné a biologicky dostupné pro naše tělo. V syrovém stavu obsahují enzymové inhibitory, to znamená, že tělo je nedokáže plnohodnotně zpracovat. Tyto inhibitory enzymů brání semenu či ořechu v předčasném klíčení, ale u lidí mohou způsobovat potenciální problémy s vázáním živin v těle, přispíváním k nedostatkům živin a drážděním trávicího systému. Proto je nezbytné snížit obsah inhibitorů a tím udělat živiny lépe vstřebatelné pro tělo. Voda neutralizuje velké množství inhibitorů a tím budí blokované živiny. Namočením ořechů a semen vytváříme podmínky ke klíčení a zahájení růstů. Živiny začínají být dostupné
.


Proč namáčet ořechy a semena než je začneme konzumovat?
Ořechy a semínka se svým nutričním profilem blíží tzv. superpotravinám (které jsou známe svou vysokou koncentrací všech výživových látek); jejich vysoký podíl bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů je však potřebné nejdříve tělu zpřístupnit, čehož docílíme právě jejich namáčením. Namáčení startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek. Namáčení pomáhá rozložit bílkoviny na jednodušší aminokyseliny, které jsou pak lehčeji stravitelné. Namáčení odstraňuje hrubou špínu, prach, plísně a další škodlivé látky zachycené na jejich povrchu. Když konzumujeme živou potravinu s jejími vlastními enzymy, umožňujeme tělu, aby si při trávení od tvorby enzymů odpočinulo a mělo více energie pro léčení a regeneraci.
Jak zachovat enzymy živé?
Namáčení ořechů a semínek, tedy aktivace jejich živých enzymů, má také smysl jenom tehdy, když se jedná o plody živé, to znamená nepražené a nevystavené vysoké teplotě. Oříšky nebo semínka, které byly vystavené vysoké teplotě například při loupaní nebo pražení nemá smysl namáčet, protože byly již zbavené všech živých enzymů. Živá strava je způsob výživy, při které se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, nebo se upravují tepelně šetrnými metodami jako je máčení, klíčení, mixování, kvašení nebo sušení nepřekračujícími 42 stupňů Celsia, aby v nich zůstaly zachovány všechny nutriční látky, především enzymy.
Jak postupovat při namáčení?
Neloupaná semena a ořechy dáme do misky a zalijeme vodou. Můžeme přidat trochu soli. Plody ke svému oživení potřebují teplo, vlhko a tmu. Proto je nedáme do ledničky. V průběhu dne doporučujeme vodu vyměnit a plody propláchnout(každých 8 hodin). Takto naložené plody necháme namočené 6-24 hodin. Po uplynutí doby ořechy důkladně propláchneme a můžeme dát usušit nebo konzumovat. Takto aktivované plody jsou větší a více chutnější. Při namáčení luštěnin a obilovin postupujeme stejně, přikápneme citrónovou šťávu či jablečný ocet. Když přesáhneme dobu namáčení více jak dva dny, semena a ořechy jsou již aktivované a začíná proces klíčení.
.

.
Klíčení ořechů a semen
Klíčení jde ještě o krok dále než namáčení a snižuje ještě více hladinu inhibitorů enzymů. Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické děje, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se proměňují v cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů a minerálů, především železa a hořčíku. Trávení naklíčeného zrní nebo luštěnin je také snadnější a nevede k nadýmání jako u vařených obilovin a luštěnin. Semínka je možné klíčit v klíčících miskách, které dostanete v obchodech se zdravou výživou, nebo je jednoduše nasypte na talíř a několikrát denně je kropte vodou tak, aby byla semínka neustále ve vlhku.
Nemáte chuť a čas klíčit?
Pokud žijete hypermoderní rychlý život a nemáte čas na klíčení semen a přesto by jste je chtěli vyzkoušet, tak i pro Vás je tu možnost. Jsou běžně k dostání v supermarketech v chladničkách. Samozřejmě je však lepší si koupit kvalitní semínka a udělat si klíčky doma sami! Namočené ořechy se zatím koupit nedají.
Co s naklíčenými semeny a ořechy ?
Jsou vhodné k přímé konzumaci. Můžu Vám slíbit, že když jednou ochutnáte odemčené ořechy, už je nikdy nebudete chtít jíst neodemčené.
To samé Vám nemůžu bohužel slíbit u naklíčených ořechů, jelikož klíčky výrazně mění chuť ořechu. Mně osobně nejvíce chutná naklíčená vojtěška nebo fazole mungo. Naklíčené ořechy a semena můžete také použít k přípravě pokrmů. Především těch které neprochází tepelnou úpravou. Jako například hummus z naklíčené cizrny a mnoho dalších typů pomazánek. Také doporučuji přidat klíčky do salátů.


Namočte i tato méně známá semínka
Jde o malá černá semínka, která se dnes již dají snadno koupit i u nás v obchodech se zdravou výživou či dokonce v mnoha supermatketech.
Původně jsou z oblasti dnešního Mexika, kde je běžně konzumovali už Aztékové, Mayové, Inkové a ostatní původní obyvatelé Ameriky.
Semínka se sbírají z rostliny jménem Šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která patří do stejné rodiny bylinek jako Máta peprná.
Jejich jméno "chia" pochází z mayštiny a znamená "síla".
Proč byste měli konzumovat chia semínka?
Jedna polévková lžíce těchto semínek obsahuje až 5 gramů vlákniny. Vláknina podporuje lepší posouvání potravy ve střevech, napomáhá trávení, dodává pocit zasycení a v neposlední řadě zajišťuje pravidelnou stolici.
Kromě toho, chia semínka jsou plná omega-3 mastných kyselin, manganu, fosforu, bílkovin a dalších pro tělo důležitých látek.
Zde je pár velmi zajímavých faktů, ve kterých chia semínka vynikají:
  • 100% více draslíku než banány
  • 200% více železa než špenát
  • 100% více vlákniny než ovesné vločky
  • 500% více vápníku než mléko
  • 300% více selenu než lněná semínka
  • 700% více omega-3 mastných kyselin jako losos
  • 1400% více hořčíku než brokolice
  • 500% více bílkovin než fazole
  • více kyseliny listové než chřest
  • více antioxidantů než borůvky
  • více lignanů než lněná semínka
  • Nyní se pojďme trošku blíže podívat na zdravotní přínosy, které vám konzumace chia semínek poskytne.
  • Kontrola krevního cukru
  • Chia gel se často používá při výrobě zákusků, aby zpomalil trávení cukrů. Dosahuje se to tím, že vytváří bariéru mezi cukry a trávicími enzymy.
  • Výsledkem je pak rovnoměrné uvolňování cukrů do krve namísto toho, že dojde k jeho prudkému nárůstu a následnému poklesu.
  • Obzvláště přínosný je tento efekt pro diabetiky.
  • Vyzkoušejte například přidat ho do pudinku nebo ovocného jogurtu.
  • Hydratují tělo
  • Jelikož chia semínka jsou schopna absorbovat hodně vody, udržují ve vás tekutiny a elektrolity. To je zvláště přínosné pro sportovce a děti. Pokud se chystáte během dne strávit hodně času na slunci, ke snídani si dejte chia semínka a hodně se napijte vody. Předejdete tak možnému úpalu.
  • Lehce stravitelná
  • Naše tělo dokáže chia semínka velmi snadno strávit a živiny z nich vstřebat v trávicím traktu. Většina živin, které obsahují, je rozpustná ve vodě, proto namočená semínka jsou pro tělo snadněji stravitelná než suchá.
  • Pročišťují střeva
  • Chia semínka zvětšují objem stolice a umožňují její snazší průchod střevy, během kterého na sebe vážou jak zbytky jiné potravy, tak toxiny uvízlé v našem trávicím traktu.
  • Jsou proto výborným prostředkem pro udržení pravidelné stolice a předcházení zácpy.
  • Všestranná chia semínka
  • Chia semínka výborně chutnají, takže je můžete přidávat do čehokoliv, od salátových dresinků přes pečená jídla až po těstovinové omáčky. Dále je můžete přidat do polévek, zmrzliny či džusů.
  • Vhodné pro celiaky
  • Chia semínka neobsahují lepek. To z nich dělá důležitý zdroj vlákniny a bílkovin vhodný pro kohokoliv. Klidně nimi dokážete nahradit pšenici, žito, ječmen či ovesné vločky.
Mezi množství dalších zdravotních přínosů chia semínek musíme zmínit následující:
  • podporují hubnutí snižováním inzulínové rezistence
  • obsahují mnoho aminokyseliny tryptofanu (regulace chuti k jídlu, lepší spánek a nálada)
  • předcházejí srdečně-cévním onemocněním
  • zvyšují energii a výkon
  • dokážou zvrátit metabolický syndrom
  • snižují špatný LDL cholesterol
  • zvyšují dobrý HDL cholesterol
  • snižují riziko rakoviny tlustého střeva
  • Chia semínka mají jemnou ořechovou chuť, která se dobře hodí k téměř každému jídlu. Jsou proto v kuchyni extrémně všestranná.
  • Tato semínka jsou také hydrofilická, což znamená, že absorbují tekutiny a vytvářejí gel. Přibližně v průběhu 10 minut pohltí 10ti násobek vlastní váhy!
  • Vezměte 1/4 sklenice čí semínek (0,5 dcl), přidejte 2 sklenice vody nebo džusu (4 až 5 dcl) a nechte to přes noc odstát v uzavřené skleněné nádobě. Ráno bude z toho gel.
  • Pokud tento gel připravíte s vodou, v ledničce vydrží asi 3 týdny (u džusu je to kratší, protože obsahuje více cukrů). Tento gel pak můžete přidávat do smoothies, dezertů nebo i přímo konzumovat.
  • Suchá semínka můžete také rozemlít na mouku a tu pak používat jako náhradu běžné mouky při bezlepkovém a veganském pečení, případně jako přísadu do proteinových nápojů.
  • Pokud máte rádi chuť syrových chia semínek, přidejte si je ke snídani do ovesných vloček nebo müsli.
.
Já klíčím prakticky celý rok.
Upozorňuji že ořechy a oříšky vám nenaklíčí z toho důvodu že se namáčí loupané. Namočení na 2 dny je ale oživíI a i když nenaklíčí, mají vysokou výživovou hodnotu. Totéž platí pro loupaná dýňová a slunečnicová semena - ty stačí namočit na 24 hodin.
Co všechno se klíčím:
  • řeřicha
  • fazolky mungo
  • červená, zelená a černá čočka
  • hořčicová semínka
  • chia seminka
K denní konzumaci stačí polévková lžíce. A nezapomínejte je každý den 2x propláchnout třeba přes sítko studenou vodou aby nezačaly kvasit, a po vrácení do klíčící nádoby dejte čerstvou vodu. Existují speciální nádobky na klíčení, ale já používám větší skleněnou nebo keramickou misku. Semena musí mít dostatek vody - musí být několik cm pod vodou.
Anna
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 18. července 2016 v 14:24 | Reagovat

Jo, o ořechách jsme se učili ve škole, ale zase v sobě mají mnoho cholesterolu jestli se nepletu

2 Anna Bechná Anna Bechná | 18. července 2016 v 14:48 | Reagovat

konzumovat několik ořechů denně - přiměřenost se vyplatí a hodně získáme

3 annabea annabea | Web | 3. května 2017 v 18:09 | Reagovat

[2]:
s
emena a ořechy mají zdravý tuk
[1]:

[1]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.