POZDNÍ LÉTO A KAŠTANY

29. září 2017 v 18:29 |  zdraví - alternativní metody
Je tady zase pozdní léto - skoro podzim, a v těchto dnech začínají padat kaštany. Nezapomeňte si je nasbírat. Nebudeme z nich vyrábět s dětmi jen zvířátka, ale použijeme je i k prevenci proti všem nachlazením a dalším onemocněním.
.
kaštan koňský - jírovec maďal
Kaštany se mají sbírat tam, kde není negativní energie - ne u silnic, na hřbitovech ap. A co s nimi ?
1.
Nasbíráte si tolik kaštanů, kolik je Vám právě let, a ještě jeden navíc. Potom je vložíte do plátěného sáčku - ne do igelitu !!! Měl by se prý zašít aby nám nevypadávaly, a vkládá se pod polštář tak, aby nás netlačil.
Kaštany jsou obranou proti veškerým nachlazením a nemocem, které se snaží na člověka přes zimu útočit. Kaštany do sebe nasávají veškeré škodliviny z těla.
A spí se na nich poctivě až do prvního jarního dne. Potom se zcela vysušené kaštany odstraní. Nemusíte mít strach, že by kaštany začaly třeba plesnivět. Pokud je máte v plátěném prostředí, nic se s nimi nestane. Naopak začnou postupně zcela bezproblémově vysychat.
Helena Růžičková je používala po rozemletí na prášek ke šňupání. Tím se údajně pročistí všechny dutiny. Z hlavy se jednorázově dostanou veškeré "usazeniny" - myslím že konkrétně tento typ využití je vhodnější pro dospělé.

2.

V kaštanech je hojně obsažen aescin, látka, která se užívá k léčbě místních otoků a zánětů (především poúrazových a pooperačních),k léčbě žilních onemocnění dolních končetin, k léčbě a předcházení vzniku rozsáhlých pooperačních podlitin. I když je kaštanová mast užitečná při různých použitích, její účinky jsou při žilní nedostatečnosti nejvyšší. Přestože je mast a tinktura vyrobená z koňského kaštanu léčivá, nesmí se užívat vnitřně, protože plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté.
Pro výrobu masti jsou vhodné pouze kaštany, plody stromu kaštan koňský (Jírovec maďal), proto se této masti říká nejen kaštanová, ale i koňská mast. Kaštany jedlé, které jsou plody Kaštanovníku setého, jsou pro výrobu masti zcela nevhodné, pocházejí ze zcela odlišné čeledi.
Tinktura:
Ingredience:

· 20 plodů již hnědých kaštanů
· 0,5 l čisté 40% vodky
· sklenice s uzávěrem

Postup přípravy:

· Kaštany omyjeme a nakrájíme na kousky. Vložíme do sklenice s uzávěrem.
· Poté je zalijeme vodkou a sklenici dobře uzavřeme.
· Směs necháme louhovat po dobu 1 měsíce. Každý den sklenicí zatřepeme a směs promícháme.
· Po měsíci směs přecedíme a vzniklou kaštanovou tinkturu použijeme jako základ pro výrobu masti.

Kaštanová mast
Ingredience:

· 150 ml kaštanové tinktury
· 3 sáčky neochucené želatiny
· 2 lžičky levandulového oleje
· 2 lžičky rozmarýnového oleje
· 1 lžička kafrového oleje
· ruční elektrický šlehač nebo metla na šlehání
· uzavíratelná, dobře těsnící dóza

Postup přípravy:

· Želatinu uvaříme dle postupu, uvedeném na obalu.
· Když želatina zhoustne, necháme mírně zchladnout.
· Přidáme kaštanovou tinkturu a esenciální oleje.
· Vše důkladně promícháme ručním elektrickým šlehačem, či metlou, až vznikne homogenní krém.
· Mast nabereme do sterilní, uzavíratelné a dobře těsnící nádoby.
· Takto vyrobená domácí kaštanová mast vydrží při uskladnění v chladničce cca tři měsíce.

Použití kaštanové masti:

· při zranění a podvrtnutí - bolesti namožených šlach a vazů
· léčba bolavých kloubů, svalů
· léčba hemoroidů
· při chronické žilní nedostatečnosti, která může vést k rozvoji křečových žil, dalšími projevy jsou například, tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
· léčba revmatoidní artritidy a osteoartritidy
· léčba akné, zanícených pórů
Bolavá místa ošetřujeme kaštanovou mastí zpočátku 3 - 4 krát denně. Po zlepšení stačí omezit na 2x denně. Místo masti lze použít i samotnou tinkturu z kaštanů, kterou můžeme nalít do rozprašovače a lehce aplikovat na bolavá místa.
.
3.
Pro děti k tomuto období patří i typické radovánky - pouštění draků, a také výroba kaštanových figurek.
.
.. .
.
..


 

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.